Як Україна відновлюватиме економіку після війни ?

Звідки брати гроші?

Перше, що нам треба з’ясувати — це звідки брати гроші. За словами радника керівника Офісу президента України Тимофія Милованова, Україна має три основні джерела надходження ресурсів: 

  • Міжнародні партнери. Вже зараз західні партнери висловлюють готовність надати нам фінансову допомогу у повоєнному відновленні. Найбільш вагома частина коштів, що буде залучена до відбудови економіки,  буде надходити саме від наших країн-союзників та міжнародних організацій.
  • Репарації від росії. Маловірогідно, що росія офіційно визнає “проведення спецоперації” розв’язуванням повномасштабної війні з великою кількістю жертв як серед українських військових, так і серед цивільних. Проте багаторічний санкційний тиск на росію з боку всього світу може зобов’язати країну-агресора бодай якось відшкодувати завдані нею збитки для України. 
  • Власні резерви. Після повалення режиму Януковича Україна невпинно нарощує золотовалютні та інші резерви, які можуть бути використані в тому числі і для післявоєнного відновлення економіки. 
  • Активи Центробанку рф, активи підсанкційних осіб. Серед інших російських джерел, які можна використати в якості військових репарацій, визначають активи росіян та підсанкційних осіб. Проте, тут є свої юридичні винятки під якими отримати ці кошти буде важко.

Принципи відновлення економіки

Насамперед процес відновлення економіки має відбуватись відповідно до чітко окреслених міжнародних принципів, наприклад:

1. Відновлення економіки має відбуватись у контексті курсу України на євроінтеграцію. Це означає, що при відновленні кожної галузі, від якої залежить економіка, має бути застосовані європейські стандарти. Із головних плюсів: ми матимемо сучасну інфраструктуру, техніку і тд., вищий рівень життя, а також просунемося у виконанні Угоди про асоціацію України з ЄС. 

2. Контроль за відновленням економіки з боку України. Задля реалізації такої цілі може бути створений відповідний орган: або в рамках міжнародного співробітництва, або виключно український, який буде керувати процесом реконструкції. 

3. Відновлення має проводитись виключно в інтересах України, але в рамках європейського законодавства. Для відбудови економіки ми залучатимемо кошти держав-партнерів, проте це не означає, що вони мають диктувати Україні як і на що ці кошти витратити. 

4. Технологічний прогрес. 

При відбудові кожного зруйнованого житлового будинку, підприємства чи школи, мають бути застосовані передові технології та залучені провідні спеціалісти, зокрема зарубіжні. Таким чином, ми не повернемося до радянського минулого і зможемо наростити виробничі потужності.

5. Боротьба з корупцією. Залучення колосальних коштів в Україну буде підбурювати недоброчесних чиновників, бізнесменів та інших посадовців на незаконне привласнення цих грошей. Задля запобігання такої проблеми має бути створений підрозділ у НАБУ або НАЗК, який би гарантував прозорість у процесі використання коштів на відбудову. 

Що взагалі відбудовувати?

План економічної реконструкції буде передбачати:

  • відбудову пошкодженої інфраструктури;
  • відновлення природного середовища;
  • реконструкцію житлового фонду з урахуванням потреб жителів у воєнний час (наприклад, обов’язковість бомбосховищ у кожному будинку);
  • реабілітацію постраждалих;
  • відновлення соціальної сфери;
  • відновлення промислового сектору;
  • створення нових робочих місць та підтримка малого та середнього бізнесу;
  • відновлення оборонної інфраструктури;
  • підвищення якості державного управління;
  • посилення ринкової економіки.

Із цього всього можна зробити висновок. Якщо ми, керуючись міжнародними принципами, зуміємо грамотно використати залучені до відновлення економіки України кошти, то наша держава стане суттєво міцніше. Це, у свою чергу, підвищить рівень життя населення та зробить кожного українця щасливіше.

Дата публікації: 23 Травня 2022

Читайте також: