Що почитати? Підбірка історичних книг від редакторки нашої команди

1. «Україна в огні» Олександр Довженко. Ця кіноповість сповнена відвертими, неприкрашеними описами Другої світової війни. Автор показує всю правду, засуджує жахіття ворожнечі, що їх розгорнули Гітлер та сталін. Не ідеалізує і персонажів. Серед них трапляються різні люди: герої та зрадники, сміливці та дезертири, щирі та продажні. В епіцентрі подій – родина Лавріна Запорожця. Саме голову сімейства Довженко наділив рисами найвірніших воїнів того часу. А в образі Олесі, доньки Лавріна, подейкують літературні критики, прихований алегоричний образ України, що стояла на роздоріжжі.

2. «Століття Якова» Володимир Лис. Охоплено надзвичайно широкий діапазон історії України: від УНР, петлюрівців, Другої світової, УПА, СССР і аж до незалежності! У круговерть історичних подій майстерно вплітається любов, буденне життя українців, побут, філософські роздуми. А діалектна говірка, якою написаний роман, вкотре нагадує про автентичність та багатство нашої мови! За мотивами книги знятий серіал з чудовим кастом та гарним відтворенням сюжету!

3. «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» Панас Мирний. Прочитавши роман, ви дізнаєтеся, як жилося в Україні до та після скасування кріпацтва. Твір без перебільшень можна назвати головним засвідченням ментальності українців. Їхньої завзятості, боротьби проти соціального гніту, прагнення до кращого життя. Автор дає простір для гострої дискусії: чи впливають умови життя на дії людини? Чи вона сама обирає, на котру дорогу їй ступити? Панас Мирний заглядає у найтемніші куточки людської душі, психології.

4. «Камінний хрест» Василь Стефаник. Лише з настанням війни я змогла оцінити могучість та силу даної новели. У ній відображено еміграційні хвилі селян на межі ХІХ-ХХ ст. Тільки після того, як твої близькі змушені покинути домівку, починаєш відчувати ту біль, тугу, скорботу, що переживали на собі герої новели. Нестримний танок Івана Дідуха вже не здається таким божевільним…

5. «Смерть лева Сесіла мала сенс» Олена Стяжкіна. Сучасна література, що захоплює химерністю переплетінь людських доль та часових ліній. Теми, що фігурують – Друга світова, а також російська війна 2014 року. О. Стяжкіна має на меті побороти політичні стереотипи, розвиває національну свідомість. А ще віртуозно наповнює сторінки пригодами та таємницями.

6. «Маруся Чурай» Ліна Костенко. Не забуваймо і про героїчні подвиги козаків! Ліна Костенко розповість про національно-визвольну війну під проводом Богдана Хмельницького, про Сиверина Наливайка, зрадника Ярему Вишневецького та про легендарну піснярку Марусю Чурай. Крім цього, роман у віршах варто прочитати, аби розвивати чуттєвість, внутрішню красу, уміння любити так, як це робила Марусі, але в жодному разі не опускатися до ницого рівня Грицька Бобренка…

7. «Тигролови» Іван Багряний. «Сміливі мають щастя». Сміливим був і головний герой книги – Григорій Многогрішний. Переслідуваний радянською владою, він виривається з її смертоносних пазурів – втікає на Далекий Схід, у селище Зелений Клин, яке аж кишить українськими переселенцями. Здається, ці люди трагічно приречені, але ні! Хоробрі мають щастя! Григорій Многогрішний це доведе!

8. «Цензор снів» Юрій Винничук. Гостросюжетний історичний роман, дійові особи якого озираються на своє життя, переосмислюють його та доходять до істини – яким же шляхом потрібно було йти: моральним чи цинічним? Минуле героїв припадає саме на пору тоталітарних режимів, тож можна детально прослідкувати особливості цього часу.

9. «І будуть люди» Анатолій Дімаров. Тритомна сага чи-то епопея про життя цілих поколінь. Події розгортаються від часів УНР та до Голодомору 1940 року. Прекрасно змальовані традиції, звичаї українців, ставлення до жінки, роль церкви, безпосередньо згадані вище історичні етапи. А цікаві об’ємні персонажі та оповідь від імені Тані створюють самобутню атмосферу в книзі. За специфікою сага нагадує «Століття Якова», тож якщо ви попередньо уподобали даний твір, негайно беріться за читання «І будуть люди». Нині також дуже популярна екранізація, яку я раджу подивитися.

Дата публікації: 25 Травня 2022

Читайте також: